Synnyttäminen on kovaa työtä

21 syyskuun, 2012

Pam England, synnytystaideopettajani, on tehnyt tämän uskomattoman voimakkaan maalauksen. Sanat ”synnyttäminen on kovaa työtä, se sattuu, ja sinä pystyt siihen” antoivat voimaa ja päättäväisyyttä omassa synnytyksessäni.

Eilisellä synnytystanssitunnilla eräs osallistuja kysyi miksi synnytyskulttuuri on muuttunut sellaiseksi, että niin suuri osa naisista menee synnytyssairaalassa sänkyyn makaamaan (kivuliain asento)?

Tähän on varmasti montaa syytä. Patriakaali on yksi tekijä. Naisten voimaa ja seksuaalisuutta on pelätty ja sitä on haluttu hallita ja dominoida. Nainen on haavoittuvimmillaan kun hän makaa selällään.

Toinen syy on ehkä se yleinen käsitys, että synnyttäminen on helpompaa puudutettuna. (Ja kuka haluaa olla marttyyri – en minä ainakaan!) En kuitenkaan usko, että puudutus (epiduraali tai spinaali) aina tekee synnytyksestä helpomman, vaikka se varmasti usein on välttämätön apu. Usein se kuitenkin johtaa muihin toimenpiteisiin ja komplikaatioihin, joka taas voi tehdä kokemuksesta traumaattisen. Synnytys on parhaimmillaan voiman siirto – ei voiman riisto.

Jätä kommentti