Synnytystarinalabyrintti

huhtikuu 3, 2012

Kuva: Christine Dun

Teimme viime viikon doularyhmän tapaamisessa ns.  Synnytystarinalabyrinttiharjoituksen kirjasta Labyrinth of birth (Pam England, 2010). En  ole aikaisemmin tehnyt harjoitusta ryhmässä ja ilokseni huomasin että  se toimi oikein hyvin. Harjoitukseen kuuluu monta vaihetta enkä voi sitä kokonaan kuvata tässä mutta yritän antaa jotakin esimakua siitä mitä se voi olla.

Aloitimme piirtämällä labyrintin. Labyrintti on ikivanha sisäisen matkan symboli. Synnytyksen alkaessa nainen kulkee labyrintin polkuja pitkin kunnes saapuu keskelle, missä hän tapaa vauvansa. Mutta sitten hänen on vielä löydettävä tie takaisin ulos, vauva rinnalla. Hänen pitää integroida synnytyskokemus osaksi omaa elämäntarinaansa.
Synnytystarinalabyrinttiharjoituksessa piirrämme labyrintin poluille seitsemän muistoa synnytyksestä. Valitsemme sekä positiivisia, negatiivisia että ristiriitaisia tunteita herättäviä muistoja synnytyksestä. Valitsemme sitten yhden (negatiivisen) muiston jota haluamme tarkastella uudessa valossa, jolle haluamme löytää uuden merkityksen.  Kun muistoa tarkastelee voi olla avuksi kysyä itseltänsä näin: mitä kerron itselleni että tässä tapahtui?  Mitä ajattelen että se tarkoittaa minusta (naisena, äitinä, synnyttäjänä)? Kirjoita alas: ”Koska tämä tapahtui, niin olen …” (esim. heikko äiti, voimaton, huono synnyttäjä yms). Kirjoita tämä tuomitseva, negatiivinen mielipide labyrintin viereen.

Miten elät tämän negatiivisen uskomuksen tai ajatuksen kanssa? Miten se vaikuttaa
elämiseen, suhteisiin? Miten se vaikuttaa suhteeseen lapsesi kanssa?  Muihin naisiin? Mahdollisiin synnytyssuunnitelmiin?

Kuuntele tätä sisäistä keskustelua. Me käymme usein keskustelua ns. uhrin ja tuomarin välillä. Uhri kertoo miten kukaan ei auttanut, tai ymmärtänyt, mikä ei ollut oikein. Tuomari vastaa tuomitsemalla, kertomalla mitä sinun olisi pitänyt tehdä toisin, syyttämällä sinua siitä että annoit tämän tapahtua, miksi et estänyt sitä, miksi et tiennyt tarpeeksi. Uhri valittaa yhä enemmän, antaa enemmän todistusainetta, enemmän yksityiskohtia, jne.

Tuomari on kriittinen ääni joka varoittaa sinua, joka haluaa että pysyt turvassa, vältät riskejä ja huonoja tuloksia. Se uskoo että jos toimit ”oikein” mitään pahaa ei voi tapahtua. Mutta Tuomari on valehtelija. Älä usko siihen.

Itserakkaus ja anteeksiantaminen on avain eheytymiseen. Kun tämä ei-toivottu asia synnytyksessäsi tapahtui olit ehkä uupunut,  peloissasi. Halusit tehdä oikein, parhaasi, tai ehkä halusit vaan että intensiivinen kokemus loppuisi.

Mieti tätä: kun tämä ei-toivottu asia tapahtui, teit parhaasi, sen mukaan mitä tiesit siinä hetkessä, perustuen kaikkeen siihen mitä elämä oli opettanut sinulle siihen hetkeen asti. Teit parhaasi ja se oli ainoa mitä olisit voinut tehdä siihen nähden missä vaiheessa elämää olit.

On tullut aika löytää tie takaisin kotiin, takaisin itseesi. Se on myötätunnon tie. Rationaalinen mieli ei koskaan voi ymmärtää kaikkea sitä mitä synnytyksessäsi tapahtui, sillä voi olla teorioita mutta se ei voi tietää varmasti.

Sulje silmäsi. Katso taas sisäistä synnytysvideotasi, ja huomaa mikä on nyt muuttunut, se osa jota olet tänään tarkastellut. Huomaa miten ajattelet ja tunnet nyt toisin, ja mitä nyt kerrot itsellesi siitä mitä tapahtui. Kuvittele uusi tulevaisuus tämän uuden ajatuksen tai uskomuksen kanssa. Miten se vaikuttaa elämiseen, suhteisiin?  Kirjoita uusi ajatus
itsestäsi alas: uskomus joka on todempi, ei ainoastaan siihen nähden mitä tapahtui synnytyksessä mutta joka päivä. Kirjoita se Synnytyskertomuslabyrinttisi viereen tai johonkin missä voit nähdä sen joka päivä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: